02.07.2021

formy czasowników w przepisach kulinarnych

Dzień dobry, przymierzam się do napisania książki z przepisami na koktajle alkoholowe. Stanąłem jednak przed dylematem jaką formę powinna mieć receptura. Poniżej trzy przykłady: 1. Wymieszaj wszystkie składniki z lodem i przecedź do schłodzonej szklanki. Udekoruj ćwiartką limonki. 2. Wymieszać wszystkie składniki z lodem i przecedzić do schłodzonej szklanki. Udekorować ćwiartką limonki. 3. Mieszamy wszystkie składniki z lodem i przecedzamy do schłodzonej szklanki. Dekorujemy ćwiartką limonki

Krzysiek

Szanowny Panie,

każda z trzech wersji, które Pan proponuje, jest poprawna. Ważne jest tylko, żeby w całej publikacji zachować konsekwencję, czyli zdecydować się albo na drugą osobę liczby pojedynczej, albo na bezokolicznik, albo na drugą osobę liczby mnogiej. W przepisach kulinarnych spotyka się wszystkie te formy i wszystkie są właściwe.

Łączę wyrazy szacunku

Barbara Pędzich