Dietetyk Bartek
Szanowny Panie,
nie mogę się wypowiedzieć o nabiale z punktu widzenia biologii czy wiedzy o żywieniu, mogę jedynie przytoczyć, jak znaczenie słowa nabiał ujmują słowniki języka polskiego. Wspomniany przez Pana słownik pod redakcją Witolda Doroszewskiego (PWN, 1958–1969) notuje: 'mleko i produkty mleczne (niekiedy do nabiału wlicza się także jaja)', jego następca, Słownik języka polskiego pod redakcją Mieczysława Szymczaka (PWN, 1978–1981) idzie o krok dalej: nabiał 'mleko, produkty mleczne i jaja'. Kolejny słownik – Słownik współczesnego języka polskiego pod redakcją Bogusława Dunaja (Wilga, 1996) notuje hasło: nabiał 'mleko, wszystkie produkty otrzymywane z mleka (masło, śmietana, ser, kefir itd.) oraz jajka'. W Innym słowniku języka polskiego pod redakcją Mirosława Bańki (PWN, 2000) przeczytamy: „Nabiał to ogół przetworów mlecznych: mleko, jogurt, sery itp. oraz jajka”. Wydany niedługo potem Uniwersalny słownik języka polskiego pod redakcją Stanisława Dubisza (PWN, 2003) podaje: nabiał hand. «mleko, produkty mleczne i jaja». W Wielkim słowniku języka polskiego pod redakcją Piotra Żmigrodzkiego (IJP PAN, od 2007) znajdziemy zaś definicję: 'ogół produktów spożywczych otrzymywanych z mleka oraz jajek'. Możemy jeszcze się cofnąć do tzw. słownika warszawskiego, czyli słownika języka polskiego z początku XX w. Tam przeczytamy: nabiał 'mleka i wszelkie produkty mleczne (śmietana, śmietanka, mleko kwaśne, sery, masło, serwatka, twaróg'. Słownik etymologiczny języka polskiego Wiesława Borysia podaje zaś pochodzenie słowa nabiał następujące: 'przetwory, produkty z mleka'.
Czym się kierują redaktorzy poszczególnych słowników, definiując słowa? Nie zawsze jest to jasne, praktyka wydawnicza jest różna. Czasami ufają hasłom przygotowanym przez poprzedników, czasami konsultują zagadnienia specjalistyczne z ekspertami (taka właśnie był zwyczaj wydawniczy PWN). Być może więc kilkadziesiąt lat temu to eksperci wpłynęli na kształt definicji nabiału i zasugerowali włączenie do niej jajek.
Łączę wyrazy szacunku
Agata Hącia